A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Kahvin keittäminen    

Kahvin keittäminen perustuu kahteen erotusmenetelmään: Uuttamisella valmistetaan varsinainen kahvi eli kiinteän kahvijauheen aromiaineet uutetaan kuumalla vedellä ja syntynyttä tuotetta kutsutaan kahviksi. Jotta kahviin ei joutuisi kahvijauhetta, niin se suodatetaan itse juomasta pois.

Kahvipaketeissa lukee usein suodatin- tai pannujauhatuskarkeus. Lisäksi pakkauksessa on suodatinsuppilon kuva tai kahvipannun kuva. Suodatinkahvi tehdään edellisessä kappaleessa olevalla menetelmällä, joka on useimpien suomalaisten käyttämä kahvintekomenetelmä. Lämpötila on 92 - 96 astetta.

Kahvia voidaan valmistaa myös kiehauttamalla pannukahvina. Pannukahvissa on oma, "mummolasta" tuttu makunsa ja arominsa sekä taattu nostalgiansa. Kahvipannussa kiehautetaan raikasta, puhdasta vettä, mutta ei kiehuteta! Kiehuvaan veteen lisätään kahvi ja kiehautetaan se kerran (eli lämpötila on 100 astetta) ja siirretään sitten hautumaan n. 5 minuutiksi, jolloin pannujauhatuksen karkeat kahvihiukkaset painuvat pohjaan. Kahvinporot tulevat helposti mukaan kahvikuppiin ja siksi usein kahvi kaadetaan tarjoilupannuun. Siis tässäkin menetelmässä kahvi uutetaan.

Menetelmien terveydellisyydestä on kiistelty, mutta kahvinkeittokoneella (suodatinmenetelmällä) on vaivattomampaa tehdä kahvia.